Om Google – i Lund

Igår arrangerades ett symposium vid Lunds universitet som jag deltog i, “Is Google enough?” Diskussionen kretsade kring hur Google blivit en så central del av människors vardag och hur man som forskare förhåller sig till detta – och vilken forskning som behövs för att bidra med ett kritiskt perspektiv. En kortare rapport finns att läsa på Institutionen för kulturvetenskapers hemsida, och själv är jag på gång med en artikel om frågeställningen för Svenska Dagbladet – där den möjligen publiceras under nästa vecka.

En kommentar

 1. Apple,Microsoft och Amazon är ett större hot mot utvecklingen för framtiden vad gäller integritet och inlåsning av utvecklingen.
  Google gör förvärv av företag såsom företaget On2 Technologies hösten 2010 som hade utvecklat videocodec VP8 som Google sedan släppte hösten 2011 under open source och royaltyfri codec.
  Skype har t.ex valt VP8 videocodec för deras videochat.
  Och VP8 ingår både i open source standardförslaget webM från google och googles förslag till open sourcefri standard för peer-to-peer kommunikation standarden webRTC
  som googles Crome och Mozilla Foundations webbläsare Firefox arbetar på för implementering.
  Google är förövrigt huvudfinansiär av Mozilla Foundation som står bakom utvecklingen av webbläsaren Firefox och Firefox OS (för enklare mobiltelefoner).
  Google är även stor finansiär av norska webbläsaren Opera.
  Men dessa uppgifter vet du förstås redan.

  Vilka företagsförvärv har Apple,Microsoft,Amazon gjort där de sedan har släppt dess IP (här intellektuellt prokoll) fritt under Open source och royalty fritt?

  -Jag menar att man inte ska vara okritiska till Google men jag utgår bara efter vad de faktiskt gör.
  Stanfordprofessorn i Artificiell intelligens av tysk börd Sebastian Thrun som är hjärman bakom Google Street View komprimeringsalgoritmer och hjärnan bakom Google Robot car projekt.
  Sebastian Thrun är också initiativtagaren till sajten Udacity för helt gratis undervisningskurser i programmering och nu har de tagit sig an web browser programmering.
  Så, trots att han jobbar för Google så håller Udacity kurser i programmering för att skapa webbläsare i C++

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *