Digital infrastruktur bygger inte sig själv

Jag har idag publicerat en kortare kommentar i SvD om sökmotorer – en text som också återfinns nedan på bloggen – under rubriken, Digital infrastruktur bygger inte sig själv. Har inte mycket mer att tillägga – men ingressen är bra tycker jag: “Sökmarknaden är ett misslyckande. Mer än 90 procent av alla sökningar i Europa görs med Google, ett företag som alltmer styrs av betalda svar på sökningar. Är det dags för ett public service-internet?, frågar sig Pelle Snickars.”

En kommentar

 1. Men staten är inte givetvis en stat om vill ha ett så öppetinternet som möjligt.
  När Thomas Bodström var justitieminister var ju han med om att driva igenom lagstiftning mot fildelning som sedan plöjde vägen för Ipred-lagen
  Men EU-domstolen ha nyligen beslutat om att hyperlänkar till material under upphovsrätt
  inte strider mot någon lagstiftning inom EU.
  Detta är något som alla gammelmedier i Sverige har ignorerat att uppmärksamma.

  Detta beslut av EU-domstolen innebär att grundarna av The Pirate Bay inte har gjort sig skyldiga till något brott eftersom The Pirate Bay består just av hyperlänkar till de som har sådant material för p2p fildelnng.

  Skulle staten vara garant för en Public-service baserad webbläsare så är det inte alls säkert att inte staten också skulle lägga sig i vad som man kan söka på eller inte söka på.

  Då är det bättre att webbläsare utvecklas av organisationer eller icke vinstdrivande
  företag såsom Mozilla Foundation som står bakom sökmotorn Firefox och där Google är den största finansiären av just Mozilla Foundation.

  w3c med dess grundareTim Berners-Lee som innovatören av Html
  och webben är annars en icke vinstdrivande organisation som vill ha ett så fritt internet som möjligt och därför har ställt sig bakom googles standardförslag för p2-baserad kommunikation webRTC som nu Googles Chrome och Firefox liksom googles Android jobbar på för att webRTC ska implementeras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *