Vem ska tämja internet?

Idag recenserar jag Andrew Keens nya bok, Internet är inte svaret i DN; inleder så här: “I webbens barndom gjorde science fictionförfattaren William Gibson prognosen att framtiden redan är här – ”den är bara inte särskilt jämt fördelad”. Det är en stilig oneliner, och fungerar som ett slags motto för Andrew Keens ny bok. Som författare och it-entreprenör har han under det senaste decenniet gjort internationell karriär som den kanske mest oförsonlige nätskeptikern av alla.” Recensionen kan läsas här: Vem ska tämja internet?.

En kommentar

 1. Hej
  Jag läste din recension av Andrew Keens bok i morse.
  Läste själv boken nyligen och gillade den verkligen.
  Internets ”uppsida” är alltför ofta framtjatad, varför de aspekter som Keen tar upp är välkomna.
  Ja måste också säga att hans beskrivning av Internets framväxt är ovanligt bra, han beskriver väl hur de tre viktigaste delarna, den distribuerade arkitekturen, det standardiserade protokollet och hypertextkonceptet successivt utvecklades och möjliggjorde dagens Internet.

  För övrigt kom jag att tänka på exempelvis Pikettys historiska beskrivning av hur välståndet blir mer och mer snedfördelat i världen och varför detta tycks accelerera just nu.
  Försedda med Internet som verktyg tillskansar sig de superrika Internetbaronerna mer och mer av våra ekonomiers tillgångar. ”The winner takes all” funkar som affärsmodell!
  Dessutom exploaterar Internetbaronerna amatörernas deltagande; när antalet användare av Facebook ökar, så ökar både intäkterna och bolagets värde, till synes exponentiellt. Användarna utgör produkten, men den ekonomiska vinningen tillfaller ägarna.
  Keen har nog rätt, något måste göras. Frågan är väl vad och hur? Och av vem?
  Dessa frågor skymtar knappast ens i den traditionella politiska sfären, vad jag tycker mig ha sett i alla fall. Statsminister Löfvén lyfter fram spelbolaget King som jobbskapare. Hm….det inger mig knappast något förtroende för vårt politiska etablissemang.
  Vänliga hälsningar,
  Per Wiklund
  Täby

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *