”I de mörkaste datahallar”

Under andra hälften av nittiotalet lär två mer eller mindre suspekta personer strukit omkring i närheten av Stanforduniversitetets godscentral. Febrilt och aningen desperat letade de efter hårdvara. När en större leverans med nya skinande datorer anlände var de två efterhängsna unga männen raskt framme och försökte vigga en över- bliven maskin för sin forskning. Inte sällan fick dessa doktorander i datalogi tag i en restnoterad burk, som de ivrigt sällade till sin eskalerande maskinpark uppe på campus. Den forskningsuppgift de satt sig för att undersöka – huruvida en sökmotor som analyserade relationerna mellan olika webbsidor kunde producera mer kvalitativa resultat än befintlig teknik – krävde näm- ligen en helt enorm datakraft. Hårddisk staplades på hårddisk, och enligt uppgift lär de spenderat mer än 15 000 dollar ur egen ficka på sitt databestånd. Att organisera all information som fanns online medförde inte bara ett antal övertrasserade kreditkort, i takt med att webben expanderade föreföll uppgiften också mer eller mindre omöjlig. Men Sergey Brin och Larry Page var lika uthålliga som målmedvetna i skapandet av det som snart skulle bli internets mest hajpade och framgångsrika företag: Google.

Ingår i: Ord & bild nr. 5, 2008

Läs artikeln här.