Filmarkivet.se

Imorgon invigs filmarkivet.se, en sajt på nätet med över 300 kort- och journalfilmer. Det hela är ett utmärkt samarbete mellan min egen institution KB och Svenska Filminstitutet. “På filmarkivet.se har du möjlighet att se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven … främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle”, kan man läsa på sajten. Den är i mångt och mycket en lika lovvärd som behövlig utveckling av den webbplats, Journal Digital, som jag ock Åke Nyke byggde på SLBA för en massa år sedan. Filmvisning och tal av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth utlovas – och därefter samtalar jag själv med Jon Wengström, Anu Koivunen och Bengt Toll om denna digitala satsning. Olle Häger skulle också varit med, men har tyvärr blivit sjuk.