Mer film till alla!

Göteborgs filmfestival är i full gång. På lördag anordnar jag ett seminarium, med den illustra titeln, “Mer film till alla!” Tanken är att (ånyo) diskutera hur marknaden för film kan utökas – framför allt genom att öppna upp filmmediet för ökad distribution i den digitala domänen.

9/2 – Filmnyheterna.se har publicerat en längre kommentar kring evenemanget här.

Rörlig bild är utan konkurrens det främsta kulturmediet idag. Vi ser film på allt fler plattformar. På YouTube visas två miljarder videoklipp varje dag. Trots (eller kanske på grund av) fildelning lär sig nya generationer att älska film. Ett oändligt utbud verkar skapa en oändlig efterfrågan. Alla kan göra och visa film. Men samtidigt dras den professionella filmdistributionen med problem. En sedan länge etablerad hierarkisk kultur inom filmvisning gör det svårt att öka marknadens storlek. De nya digitala aktörerna har svårt att erbjuda kreativa publiklösningar för filmkonsumtion. De flesta skulle tjäna på att erbjuda mer film till alla? Men hur gör vi för att öka filmmarknadens omfång?

Medverkande: Anders Sjöman, kommunikationschef Voddler, Hanna Sköld, filmare Tangramfilm, Bengt Toll, tf vd på SFI, Madeleine Sjöstedt, kulturborgarrård (FP) och Thomas Runfors, informationschef SF Bio. Moderator: Pelle Snickars, forskningschef Kungliga Biblioteket.

Det är en lika initierad som lovande panel; jag hoppas på en spännande diskussion. Det hela äger rum på Lagerhuset kl. 14. Festivalen kommer också att filma evenemanget för utlägg på YouTube.