Ny bok av Geert Lovink på gång

En av de (i mitt tycke) skarpaste kritikerna av nätet är medievetaren Geert Lovink. Han driver Institute of Network Cultures från Holland, och för något år sedan bjöd jag in honom att tala om nätet och kulturarv på en konferens i Lund med utgångspunkt i att han anser att EU investerar alldeles för mycket pengar i gammal kultur. Europa har alltid varit upptagen av sin egen historia, och även den digitala framtiden förefaller något paradoxalt vara lokaliserad i det förflutna, enligt honom. ”Ur ett perspektiv präglat av forskning kring nya medier använder Europa alldeles för mycket av sina resurser till digitalisering av sitt kulturarv”, har Lovink frankt påtalat. När pengarna slussas åt det hållet, innebär det samtidigt att ”debatten kring hur nätverkssamhället skall eller bör se ut lämnas därhän till hajpade IT-gurus eller företagsevangelister.” Det centrala för en kritiker som Lovink är därför ”hur Europa kan befrias från sin oro över ’arkivet’”, och istället mobilisera sin kreativa energi ”mot en ’framtida kultur’ som både är kritisk och innovativ.”

Nyligen aviserade Lovink på sin blogg att han snart kommer att publicera en ny bok, Unlike Us på Polity Press. Den kommer bland annat att handla om “Psychopathology of Information Overload”, “Media Studies – Diagnostics of a Failed Merger” och “Online Video Aesthetics or the Art of Watching Databases”. Givet Lovinks tidigare publikationer tror jag att det möjligen kommer att bli en av årets bättre diagnoser på vad nätet egentligen är – och möjligen vart det är på väg.