Böcker i molnet

Häromdagen publicerade jag en kommentar i SvD om sajten 24Symbols – ett slags böckernas Spotify. Texten är ytterligare en betraktelse från min sida om de underliggande digitala förändringar som bibliotekssektorn står inför – vilka alls inte kommer att lösa sig självmant. Artikeln slutar så här:

I stället för att köpa en e-bok inhandlar man alltså ett helt bibliotek (eller åtminstone tillgång till det). Hur strömmande böcker skall kopplas till bibliotekssektorns digitala förhoppningar är därför en knivig fråga som man verkligen hoppas att den nya litteraturutredningen tar tag i ordentligt. Från ett förlagsperspektiv är en sajt som 24symbols kanske lösningen på e-lånens olösbara problematik, eller för den delen Googles bokprojekt som ju skannat in sig i ett hörn. Men knappast för bibliotek. Den digitala utvecklingen antyder snarare att deras verksamhet sakta men obönhörligen undermineras.

Läs hela texten här