Debattinlägg i GP om digitaliseringen av kulturarvet

Idag har jag publicerat en text i GP, “Lindgrens kritik träffar fel”, detta apropå Håkan Lindgrens artikel, Kulturarv – så länge Yahoo vill? som publicerades för en tid sedan. Artikeln handlar framför allt om framtida digitala strategier för att tillgängliggöra kulturarvet – och börjar så här:

Är det så klokt att lägga ut arkiv-, biblioteks och museisektorns digitala kulturarvssatsningar på kommersiella företag, frågade Håkan Lindgren (GP 10/8). ABM-sektorns kulturarv riskerar ju att kommersialiseras och minnesinstitutionerna förlora kontrollen över ”sitt” material. Ska Yahoo (som äger Flickr) verkligen få tjäna pengar på reklambanners bredvid, säg, Strindbergs gamla celestografier? Borde inte hans himmelska bilder få vila i frid, snarare än att laddas upp i molnet där de – hemska tanke – kunde (åter)sättas i kulturell cirkulation? Det mest beständiga arkivet är ju det som aldrig används.

Läs hela artikeln här.