Det utopiska bibliotek

Nicholas Carr skrev häromdagen en blogpost om en artikel han publicerat i Technology Review, The Library of Utopia. Som alltid med Carr är det en mycket läsvärd text. Utgångspunkten är det misslyckande som Googles bokskanningsprojekt förefaller resulterat i – en ny rättsrunda inleds i sommar – samt de nya initiativ som bland andra Robert Darnton driver kring etablerandet av ett Digital Public Library of America. Av en händelse blev jag också själv för en tid sedan intervjuad av Kulturnytt som frågade sig vad som hänt i frågan; inslaget sänds nästa vecka.

Som Carr framhåller är det inte längre tekniken som utgör problem för att skapa ett universellt bibliotek utan fastmer juridiken: “the major problem with constructing a universal library nowadays has little to do with technology. It’s the thorny tangle of legal, commercial, and political issues that surrounds the publishing business.” Problemområdet inbegriper givetvis även frågan om e-lån och e-böcker, en konflikt där bibliotekens positioner alltmer undermineras. Så länge immaterialrätten inte förändras spelar det alltså ingen någon roll hur avancerad teknologi vi har; att Darnton skulle lyckas med sitt digitala bibliotek där Google misslyckats är det inte mycket som talar för. Drömmen om det digitala biblioteket kommer därför att förbli en utopi – eller som Carr uttrycker det: “Internet or not, the world may still not be ready for the library of utopia.”