IB online

Stiftelsen Ingmar Bergman har uppdaterat sajten ingmarbergman.se rejält. Enligt en pressrelease har en helt ny struktur “utarbetats, hundratals nya artiklar och tusentals nya bilder har tillkommit. Förutom alla fullmatade, rikligt illustrerade originalartiklar om alla Bergmans filmer, teateruppsättningar, böcker, filmmanus och artiklar, kan man lära sig mer om hans medarbetare, besöka de platser där han varit verksam” undsoweiter. Gott så. Det är utmärkt att det annars slutna Bergmanarkivet öppnas åtminstone på webben. Delandets kultur gäller ju annars knappast IB. Stiftelsen och min egen institution, KB, digitaliserade till exempel för några år sedan 50 000 av dämonregissörens manuskriptsidor – digitala kopior som KB sedan dess inte sett röken av. Någon binär nolla gick nämligen med på att inte tillåta att detta material visade någon annanstans än på filminstitutet, ett i sanning progressivt digitalt beslut.

Hursom, på ingmarbergman.se kan man lära sig mer om IB än de flesta nog vill veta. Men var är filmerna? Inte på denna sajt i alla fall. Faktum är att ingmarbergman.se på många sätt är konstruerat kring ett tomrum; just det material som gjort honom känd – filmerna – finns nämligen inte där. Vill man se dem är YouTube långt bättre – nästan 4 500 träffar på IB – eller varför inte The Pirate Bay, för att nu inte tala om Karagarga. En sökning på Ingmar Bergman ger där 711 träffar: alla hans filmer, böcker, intervjuer, tv-program etcetera – det om något är ett digitalt Bergmanarkiv.