Google & fildelning

Google har justerat sina sökalgoritmer på basis av vad de kallar “copyright removal notices”. I en blogpost, An update to our search algorithms meddelade man häromdagen att “sites with high numbers of removal notices may appear lower in our results. This ranking change should help users find legitimate, quality sources of content more easily.”

SVTs Kulturnyheterna intervjuade mig kort om detta idag, och i artikeln Googles offensiv mot fildelningssajter menar jag bland annat att det finns likheter med hur Google länkat till illegala torrents precis som på The Pirate Bay. “Google har på sätt och vis fungerat på samma sätt som The Pirate Bay, bara att det är mindre diskret eftersom man hittar mycket annat på Google. Man kan se det här som ett steg i att försöka mota bort sådana argument”. Påtryckningar från mediebranschen kan mycket väl ha tvingat fram Googles förändrade synsätt, men jag menar också att denna slags förändring kan få konsekvenser på ett helt annat håll: “En risk med Googles utspel är, enligt Pelle Snickars, att de illegala fildelningssajterna går under jord och blir slutna, svåråtkomliga nätverk – så kallade “darknets”. Något som inte gynnar upphovsmännen. Hos brittiska The Telegraph beskrivs Googles nya rankning som ”en seger för nöjesindustrin”. Pelle Snickars ser inte fullt lika dramatiskt på förändringen: – Det är det väl på ett sätt. Men jag tror att den som letar efter det här materialet hittar det ändå.”