Europeana öppnar sin data

Kan öppen kulturarvsdata leda till att den kreativa sektorn börjar intressera sig för de enorma samlingar av kultur och information som minnessektorn sparat? Ja, möjligen – om denna data är fri att bearbeta. Även av kommersiella aktörer. Detta har länge varit en probersten, men idag har Europeana öppnat sin data – “by far the largest one-time dedication of cultural data to the public domain”. Syftet är att skapa, “opportunities for apps developers, designers and other digital innovators [which] will be boosted today as the digital portal Europeana opens up its dataset of over 20 million cultural objects for free re-use.” Den ansvarige för Europeana, Jill Cousins, har kommenterat det hela: “This move is a significant step forward for open data and an important cultural shift for the network of museums, libraries and galleries who have created Europeana. This is the world’s premier cultural dataset, and the decision to open it up for re-use is bold and forward looking – it recognises the important potential for innovation that access to digital data provides.” Återstår att se om det kommer att leda till konkreta resultat.