Recension av mytbok i Respons

I senaste numret av tidskriften Respons – numret dock ännu ej online (i sig ett slags kommentar på somliga frågeställningar i vår bok) – har Thomas Karlsson skrivit en längre, utmärkt recension av (bland annat) boken Myten om internet. Artiklarna i boken sägs vara “överlag tänkvärda”, och vi redaktörer har velat nyansera “diskussionen om teknikens innebörd” (vilket just var ett av våra syften). Karlsson menar också att tidsaspekten alltmer spelar en roll för att studera kommunikationsformen internet; även nätet börjar ju få en distinkt egen mediehistoria, “och för att vi ska kunna uppfatta internet som ett historiskt fenomen är det viktigt att fördjupa diskussionen”, enligt recensenten. När det gäller mer kritiska invändningar efterlyser Karlsson fördjupade reflexioner över “förnuftets öde i internetåldern” – och det är bara att hålla med. Ny teknik innebär ju inte med nödvändighet att vi blir klokare, vilket i sig är ett slags myt som vi mycket väl också hade kunnat titta närmare på.