ISOC-SE och Göteborgs filmfestival

Den här veckan medverkar jag i två, högst olikartade aktiviteter. På tisdag blir det diskussion på ISOC-SE (The Sweden Chapter of the Internet Society) – “en svensk ideell allmännyttig förening som verkar för ett demokratiskt, sunt, lättanvänt och säkert Internet för alla utan onödiga regleringar” – kring vad som egentligen menas med ett fritt och öppet internet. Och på torsdag blir det (med allra högsta sannolikhet) ett helt annorlunda samtal på Göteborgs filmfestival om film och hembygd inom ramen för seminarieserien Cinemix. Tanken är bland annat att med utgångspunkt i filmarkivens samlingar – och i samarbete med Landsarkivet i Göteborg – diskutera frågor vad en hembygd egentligen är för något? ”Är det samma sak som hemma? Vem känner sig hemma i hembygden och vem känner sig inte hemma där? I ett samhälle där allt fler osynliga murar byggs, vad betyder det väl inrutade område som brukar kallas för hem­bygd, och är alla välkomna i hembygden?”