DN om att bada i det förflutnas bilder

DN:s filmkritiker Helena Lindblad har idag skrivit en utmärkt text om filmmediets förhållande till det förflutna, Vi badar i det förflutnas bilder. Glädjande nog lyfter hon fram filmarkivet.se och den bok som jag och Mats Jönsson gjorde för ett år sedan, “Skosmörja eller arkivdokument?” Om filmarkivet.se och den digitala filmhistorien. Om filmarkivet.se skriver Lindblad bland annat att sajten kan ses både som “räddningstjänst som underhållningsajt. I Sverige, liksom över hela världen, brådskar det med att överföra de analoga bilderna till digitala. Antologin ”Skosmörja eller arkivdokument – om filmarkivet.se och den digitala filmhistorien” (Mats Jönsson & Pelle Snickars) beskriver mångsidigt och tankeväckande utvecklingen inom digitaliseringen av svunna tiders rörliga bilder men också hur digitaliseringen påverkar forskningen. Och inte minst vill den försöka svara på vad man ska ha ett digitalt filmarkiv till? Tillgängligheten och öppenheten står i centrum liksom tilltron till att samtid och dåtid är kommunicerande kärl och beroende av varand­ras bilder.”

Vår bok är cc-licensierad – är man intresserad kan den fritt laddas ned här i PDF-format.