Recension av ny Bergmanbiografi i SvD

Idag har SvD publicerat min rättså kritiska recension av Tomas Sjöbergs biografi, “Ingmar Bergman – en berättelse om kärlek, sex svek”. Titeln anger det mesta, och SvDs rubrik är också ganska så talande, “Nationalklenoden i sängkammaren”. Bokens behållning är det sätt som Sjöberg använt IBs mamma, Karin Bergmans dagböcker – och min recension tar just sin utångspunkt i ett citat från henne:

”Underligt med Ingmar som kan skapa så vackert och samtidigt vara så hänsynslös.” Så skrev Karin Bergman i sin dagbok sommaren 1942 efter att ha sett en av sonens teaterpjäser. Hon verkar redan då ha varit på det klara med hur liv och dikt skulle bestämma Ingmar Bergmans fortsatta karriär. För privatlivet blev ju knappast en lugn fristad för Bergman. Snarare var det ett destruktivt laboratorium och en explosionsmotor för hans kreativitet, vilken hämtade högoktanigt bränsle ur ständigt nya förälskelser och passioner – med påföljande konsekvenser. Fem äktenskap och nio barn talar sitt tydliga språk. Bergmans egocentriska persona får Norén att blekna. Under mer än 30 års tid var han invecklad i ständigt pågående kvinnoaffärer; vid sidan av alla svek frågar man sig hur mannen orkade med.

Läs gärna resten av recensionen, Nationalklenoden i sängkammaren.