Publikationshack

I januari 2013 hängde sig programmeraren och nätaktivisten Aaron Swartz i sin lägenhet i Brooklyn, New York. Två år tidigare hade han blivit arresterad, åtalad för bedrägeri, stöld och dataintrång. Det var en konsekvens av att han systematiskt via MIT:s öppna nätverk laddat ned 4,8 miljoner akademiska artiklar ur det digitala biblioteket JSTOR (Journal Storage). Efter långdragna förhandlingar och juridiskt pro- cessande stod det klart för Swartz att han riskerade ett betydande fängelsestraff; enligt vissa uppgifter så mycket som 35 år samt ett potentiellt skadestånd på en miljon dollar. Rättegången skulle påbörjas i april 2013. Självmordet var därför med all sannolikhet en direkt följd av anklagelserna mot honom. Aaron Swartz blev 26 år gammal.

“Publikationshack”, Universitetet som medium (red.) Matts Lindström & Adam Wickberg Månsson (Lund: Mediehistoriskt arkiv, 2015).