Om censur i DN

Jag har idag publicerat en kommentar i DN Kultur, Medieutredningens censur av min artikel är besynnerlig, med anledning av att en text jag skrivit för Medieutredningens kommande forskningsantologi plockats bort – och detta med hänvisning till att jag sitter med i mediebranschens public service-kommission. Det är aldrig trevligt med censur.

Tillägg – det blev under dagen en del diskussion om mitt inlägg. Vilket fick till följd att både Mittmedia och SR ville publicera den censurerade artikeln i sin helhet. SR skriver exempelvis om det hela här, Därför publicerar Medieormen Pelle Snickars artikel som stoppades av Medieutredningen. Min artikel har titeln, “Personifierad data, informationskonsumism och datahandlare. Inför en grön datahushållning” och är en text på 9 000 ord. Den har nu publicerats på Mittmedia här, Inför en grön datahushållning – och på Sveriges Radios Medieormen-webb här, Pelle Snickars om personifierad data, informationskonsumism och datahandlare. I det senare fallet handlar det alltså om följande: en artikel blir censurerad av en statlig medieutredning på grund av att författaren sitter med i påstådd anti-public-service-kommission – varefter texten publiceras av just public service. En medial ironi om något.